Friday, 1 November 2013

RESIPI KARI AYAM KERISIK, AYAM BISTIK DAN AYAM HALIA

 

ayam kerisik



KARI AYAM KERISIK

Bahan-bahan
1 ekor ayam (potong kecil)
150 gm serbuk kari ayam
3 sudu besar kerisik
2 cawan air
Gula dan garam
½ kg santan
Minyak
2 sudu besar serbuk cili


Bahan tumis
3 labu bawang besar -kisar
2 sudu besar halia -kisar
1 batang kulit kayu manis
5 biji buah pelaga
4 kuntum bunga lawang

Kaedah:
1.Panaskan minyak. Masukkan semua bahan tumis. Tumis sehingga naik bau dan garing.
2. Masukkan serbuk kari dan serbuk cili yang telah dibancuh dengan dua cawan air. Tumis sehingga pecah minyak.
3.Masukkan ayam dan sedikit air. Biarkan ayam kecut dan air mendidih.
4. Masukkan santan, kerisik, garam dan gula. Biarkan ayam masak dan kuah menjadi pekat.

ayam bistik

AYAM BISTIK KATSU

Bahan-bahan:

5 ketul paha ayam -buang tulang
½  sudu kecil serbuk paprika
1 sudu kecil serbuk lada putih
2 biji telur
1/2 cawan tepung jagung
2 sudu besar air
Secukup serbuk roti

Bahan Sos
1 sudu besar cili kisar
1 sudu besar tomato puri
1 sudu besar gula
1 sudu kecil kicap pekat
3 ulas bawang putih-tumbuk
4 ulas bawang merah-tumbuk
1  cm halia -tumbuk
2 sudu besar minyak

Kaedah
1.Satukan tepung jagung, telur dan serbuk lada putih. Gaulkan dengan ayam.
2.Celupkan ayam dengan air dan salut dengan serbuk roti.
Goreng ayam hingga masak.
3. Untuk kuah: Tumis bahan-bahan tumbuk. Masukkan cili, tomato puri, kicap pekat dan gula. Tambahkan sedikit air, dan untuk pekatkan kuah campurkan satu sudu kecil  tepung jagung.


ayam halia


AYAM HALIA RAMPAI SARI

Bahan-bahan

500 gm isi ayam
250 ml sos tiram
3 cm halia muda (hiris)
7 ulas bawang putih -hiris
7 ulas bawang merah-hiris
50 gm lada sulah
Garam secukup rasa
100 gm lobak merah
100 gm kapsikum
Minyak

Kaedah:
1.Tumis halia, bawang putih dan bawang merah hingga kekuningan.
2.Masukkan lobak merah dan kapsikum. Kacau seketika.
3.Akhir sekali masukkan isi ayam, sos tiram, lada sulah dan biarkan mendidih. Masukkan garam secukup rasa.



No comments:

Post a Comment