Friday, 1 November 2013

RESIPI MI KARI DAN MI UDANG

mi kari




















MI KARI

Bahan A
25 gm serbuk kari ayam
250 gm stok ayam
150 ml santan

Bahan B
500 gm mi
40 gm kerang -rebus
50 gm daging ayam
300 udang-rebus
50 gm bawang besar-kisar
20 gm bawang putih-kisar
60 gm lengkuas -kisar
50 gm serai -dititik
20 gm cili kering kisar
50 gm tauhu goreng
minyak masak
300 ml air

Kaedah
1.Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih dan lengkuas.
2.Selepas itu tumis cili kering kisar dan rempah kari hingga naik bau.
3.Masukkan, garam,  santan, serai, tauhu, stok ayam dan air yang mencukupi.
4.Kemudian masukkan pula kerang dan daging ayam. Biarkan kuah mendidih.


mi udang





















MI UDANG

Bahan-bahan
500 gm mi kuning
300 gm udang galah
200 gm serbuk kari
80 gm bawang besar
30 gm bawang putih
50 gm asam jawa
80 ml santan
50 gm tomato
50 gm terung
300 ml air
150 ml minyak masak
3 tangkai daun kari
Garam

Bahan hiasan
Telur
Kangkung

Kaedah

1.Cincang bawang besar dan bawang putih dan kemudian tumis sehingga kekuningan.
2.Masukkan daun kari dan biarkan aromanya naik seketika. Tumis rempah kari sehingga naik bau.
3.Masukkan santan, air dan asam jawa. Tambahkan garam. Biarkan ia mendidih seketika.
4.Kemudian masukkan udang, tomato dan terung. Didihkan lagi selama 15 minit dan tutupkan api setelah kuah masak.
5.Akhir sekali celur mi dan hidangkan bersama kuah dan bahan-bahan hiasan seperti kangkung dan telur rebus.

No comments:

Post a Comment